Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

Zelf tandsteen verwijderen

Zelf tandsteen verwijderen

Eerst het belangrijkste advies: zelf tandsteen verwijderen is geen aanrader. Je tandarts is steeds de meest aangewezen persoon om je gebit weer stralend te maken. Als je toch zelf aan de slag wil, hou dan rekening met deze tips. De belangrijkste is de eerste: voorkomen is beter dan genezen.

Voor je start met het verwijderen van tandsteen is het belangrijk om te weten wat tandsteen eigenlijk is. Kort door de bocht is tandsteen de volgende fase van tandplak. Tandsteen zelf hecht zich zeer stevig vast aan je tanden. Zelfs met een speciale tandpasta of een harde tandenborstel lost de tandsteen niet.

Tandplak versus tandsteen

Tandsteen voorkomen doe je door tandplak goed aan te pakken. Dat gebeurt automatisch dankzij een goede mondhygiëne. Het belangrijkste is een dagelijkse (liefst 2 keer) poetsbeurt. Zo krijgt tandplak geen kans om zich vast te zetten op je tanden, kauwvlakken en groeven tussen de tanden.

Tandplak verwijderen doe je zo

Goed poetsen is altijd de boodschap om tandplak te vermijden. Hou daarbij ook de nodige aandacht voor de moeilijk bereikbare plaatsen tussen je tanden. Deze ruimtes kan je moeilijk poetsen met een tandenborstel. Gelukkig zijn er drie andere hulpmiddelen:

  • Flosdraad: voor de kleinste ruimtes tussen je tanden
  • Tandenstoker: voor de iets grotere ruimtes tussen je tanden
  • Fijn tandenborsteltje (interdentale borstel: voor de bredere ruimtes tussen je tanden

Tandplakverklikkers als hulp

Tandplak is niet zichtbaar op je tanden. Het is namelijk wit, net als je tanden. Toch is er een handig hulpmiddeltje voor als je doelgericht de tandplak wil opsporen en aanpakken: tandplakverklikkers.

Tandplakverklikkers zijn tabletjes die een kleurstof bevatten. Als de kleurstof in aanraking komt met bacteriën in de tandplak kleurt die rood of paars. Zo zie je meteen waar de tandplak zich bevindt en in welke zones extra aandacht nodig is. Een tandsteenverklikker gebruiken is vrij eenvoudig:

  • Neem het tabletje in de mond en laat het oplossen door je speeksel.
  • Verdeel je speeksel over je gebit met je tong.
  • Spoel je mond met water.
  • Kijk in de spiegel: een rode of paarse kleur duidt de tandplak aan.
  • Poets je tanden goed, met extra aandacht voor de gekleurde zones.
  • Spoel je mond. De achtergebleven kleurstof lost na een tijdje spontaan zelf op.

Gebruik van een tandsteenhaakje

Tandartsen gebruiken verschillende manieren om tandsteen te verwijderen. De meest gebruikelijke is een tandsteenhaakje. Zo’n haakje is behoorlijk scherp en vraagt de nodige kennis om te hanteren. Ook als particulier kan je een tandsteenhaakje kopen, maar bezint eer ge begint. Een tandsteenhaakje foutief gebruiken kan je tanden ernstig beschadigen.

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy