Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

Wat moet ik weten over een losse beugel?

Aangemaakt: 07 juni 2019
Vrouw met losse beugel

Als je scheve tanden of een kaakafwijking hebt, biedt een beugel vaak de oplossing. In bepaalde gevallen raadt je orthodontist een losse beugel aan. Wat is dat precies? Waarvoor wordt het gebruikt? En hoe onderhoud je je losse beugel? Ontdek hier alle antwoorden op je vragen.

 

Wat is een losse beugel?

Er bestaan twee grote groepen beugels: vaste en losse. Een vaste beugel kennen we beter als ‘blokjes’. Die draag je voor een bepaalde periode. Je orthodontist spant de beugel regelmatig bij. Pas op het einde van je behandeling wordt de beugel verwijderd.

Een losse beugel daarentegen is uitneembaar. Hij bestaat uit een kunststofplaat die tegen je verhemelte zit. De beugel is met haakjes rond de kiezen vastgemaakt of met een metalen draad aan de voorzijde van de tanden. Een losse beugel noemt men ook een plaatbeugel.

 

Wanneer is een losse beugel aangewezen?

In tegenstelling tot een blokjesbeugel kan een losse beugel je tanden enkel een kiepende of kantelende beweging laten maken. Maar wanneer je tanden scheef staan ten opzichte van je kaak of je gebit last ondervindt van je tandenknarsen is een losse beugel vaak de beste keuze.
Bij jongere kinderen, bij wie de kaakstructuur nog aan het groeien is, kan een activator aangewezen zijn. Dat is een speciale losse beugel die de groei van de bovenkaak remt en die van de onderkaak tegelijk stimuleert. Het resultaat is een efficiënte behandeling van een overbeet.

 

Hoe hou je je losse beugel proper?

Je slaapt, eet en drinkt ook vaak met je losse beugel. Uiteraard moet je hem af en toe poesten, net zoals je tanden. Maar hoe hou je je beugel het beste proper? Met deze 4 onderhoudstips blijft je losse beugel spik en span:

1. Goed poetsen

Poets je beugel – net als je tanden – minstens twee keer per dag, idealiter na elke maaltijd. Poets tegelijk je tanden. Zo komt je beugel weer in een schone mond terecht. Draag je je beugel enkel ’s nachts? Maak hem dan ’s ochtends grondig schoon. Poets wel voorzichtig, zodat je de veertjes niet verbuigt.

2. Veilig bewaren

Moet je je beugel geen 24 op 24 dragen? Stop hem dan telkens in het bewaardoosje dat je erbij kreeg. Dat is hygiënischer en verkleint het risico op een breuk. Maak je bewaardoosje wekelijks schoon met afwasmiddel of handzeep.

3. Grote schoonmaak

Geef je beugel 1 keer per week een extra grote schoonmaakbeurt. Gebruik bijvoorbeeld Steradent bruistabletten voor kunstgebitten. De actieve zuurstof verwijdert tandplak, doodt bacteriën en voorkomt aantasting van de beugel.

4. Tandsteen verwijderen

Ontstaat er na verloop van tijd tandsteen op je losse beugel? Leg hem een halve dag in natuurazijn, zo wordt hij weer helemaal schoon.

 

Benieuwd hoeveel een losse beugel kost? Een tandverzekering zoals Dentaplan betaalt je persoonlijke factuur grotendeels terug. Bereken hier je premie.
 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy