terug naar overzicht

Wanneer moeten wijsheidstanden getrokken worden?

Aangemaakt: 04 juli 2019
Man probeert tanden zelf te trekken

Ze hebben niets te maken met je intelligentie en ze komen niet bij iedereen door. Wat je dan wel moet weten over wijsheidstanden? En wanneer je ze moet laten trekken? Dat ontdek je hier.

Wat is een verstandskies?

Wijsheidstanden of verstandskiezen zijn de achterste tanden in je gebit. Tussen je achttiende en vijfentwintigste komen ze normaal door. Maar bij ongeveer de helft van de jongvolwassen komen ze niet (allemaal) door. Wanneer ze wel doorkomen, treden vaak problemen op. Dan moeten de wijsheidstanden verwijderd worden.

Problemen aan een verstandskies

Wanneer vier – of minder – wijsheidstanden doorkomen, is de rest van het gebit al volgroeid. Vaak is er voor deze tanden niet genoeg ruimte in de kaak over. Daardoor raken wijsheidstanden soms ingeklemd of komen ze vast te zitten onder het kaakbot. Dan kunnen zwellingen, ontstekingen en pijn ontstaan.

Het doorbreken van wijsheidstanden kan leiden tot:

  • Een acute of chronische ontsteking rond of boven de verstandskies, die zich kan uitbreiden in de volledige mond.
  • Scheve of gekantelde tanden door ruimtegebrek, waardoor kauwproblemen opduiken.
  • Beschadiging van een andere kies, doordat de wijsheidstand ertegen duwt.
  • Een cyste in het tandzakje van de verstandskies.
  • Gaatjes, door een moeilijke reiniging van de tand achterin de mond.

Wanneer moet je wijsheidstanden trekken?

Eerst het goede nieuws: wijsheidstanden moeten niet altijd getrokken worden. Wanneer ze mooi doorkomen en je ze goed kan poetsen, laat je ze gewoon zitten. Als je toch problemen ondervindt, worden je wijsheidstanden beter getrokken. Tijdens een controleonderzoek kan je tandarts aanraden om een of meerdere wijsheidstanden te verwijderen. Informeer je bij deze laatste ook over de kostprijs en terugbetaling van het trekken van je wijsheidstanden

Nood aan kaakchirurgie

Eens doorgekomen, kan de tandarts je wijsheidstanden trekken. Dit gebeurt niet altijd even vlot, en de kans op pijn en zwellingen na de eerste dagen is redelijk groot. Komen ze niet vanzelf door, dan moet je misschien kaakchirurgie ondergaan. Je kaakchirurg voert de ingreep bij voorkeur zo snel mogelijk uit. Dan zijn het tandvlees en de kiezen nog niet erg aangetast en verloopt de genezing vlotter.

De kostprijs van wijsheidstanden trekken

Het kostenplaatje voor het verwijderen van je verstandskies is geen exacte wetenschap. Het hangt af van je tandarts, praktijk of ziekenhuis én van je gebit. Met een goede tandverzekering hoef je je daarover alvast geen zorgen te maken. Een tandverzekering, zoals DentaPlan, betaalt tot 90 procent terug.

Wil je ook tot 1.309,26 euro recupereren als je wijsheidstanden laat trekken? Bekijk alle voordelen van  DentaPlan, bereken je premie en sluit je eenvoudig aan.
 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering