terug naar overzicht

Veelgestelde vragen bij terugtrekkend tandvlees. Mét antwoorden

Aangemaakt: 12 april 2017
Terugtrekkend tandvlees

Terugtrekkend tandvlees is een bekend probleem. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het krijgt. Maar om je gerust te stellen: er valt wel degelijk nog iets aan te doen. Goed je tandenpoetsen, bijvoorbeeld. En bij de tandarts langs gaan. Hier is het ABC van teruggetrokken tandvlees.

Pijn bij het eten van een warme pizza of het drinken van een cola? Dan is de kans groot dat je last hebt van teruggetrokken tandvlees. Bij deze aandoening liggen de tandhalzen open en bloot. En dat zijn net de plekken die gevoelig zijn voor kou en warmte. Bovendien is teruggetrokken tandvlees een teken van een vergevorderde tandvleesontsteking.

Terugtrekkend tandvlees herkennen

Gezond tandvlees heeft een roze kleur, dekt de volledige ruimte tussen je tanden en sluit aan tegen je tandoppervlak. Terugtrekkend tandvlees is een ander verhaal: dat kenmerkt zich door roodheid,  blote tandhalzen en gezwollen en bloedend tandvlees. Soms is er ook een vieze smaak of slechte adem. Bovendien komen je tanden los te zitten.

Hoe ontstaat terugtrekkend tandvlees?

Een tandontsteking ontstaat wanneer er lange tijd tandplak op de overgang ligt tussen tand en tandvlees. Daarom dat we steeds worden aangeraden om goed te poetsen met een fluoride tandpasta en te flossen om de ruimtes tussen de tanden proper te houden.

Sommige mensen hebben meer kans op ernstige tandontstekingen: rokers, mensen met diabetes, ook bij zwangerschap of bij bepaald medicatiegebruik is de kans op ernstige tandvleesontsteking hoger.

Terugtrekkend tandvlees behandelen

Goed je tanden poetsen is de boodschap. En liefst twee keer per dag. Gebruik flosdraad, tandenstokers of mondwater om alle ruimten tussen je tanden aandacht te geven.

En ook de tandarts kan heel wat voor je doen. Je krijgt er een diepe gebitsreiniging en advies over de beste mondzorg voor jou.

In de ergste gevallen kan er meer nodig zijn. Een tandarts moet het tandsteen onder het tandvlees verwijderen. Soms wordt er ook een zogenaamde flap-operatie - onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. De parodontoloog haalt het ontstoken weefsel  weg waarna het tandvlees weer rond de tanden en kiezen wordt gehecht

Vraag hier je tandverzekering aan. 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering