terug naar overzicht

Tips voor witte tanden

Aangemaakt: 09 februari 2017
Tips voor witte tanden

Smile! Met een mooie glimlach is lachen zoveel leuker. Een gezond gebit is nu eenmaal een goed visitekaartje. Maar hoe blijft je gebit mooi en gezond? Met deze tips & tricks weet je er alles over.

1 - Kaas eten is de boodschap

Kaas is goed voor de tanden. Het zorgt voor extra bouwstenen en beschermt je tanden tegen de inwerking van zuren. Kaas bevat calcium en stimuleert de speekselproductie. Daardoor reinigt het de tanden. Hoe je je kaas eet, maakt niet uit. In blokjes, plakjes of tussen de boterham: alles kan. Trouwens, overdrijven hoeft ook niet. In kaas zitten nu eenmaal veel vetten.

2- Suikervrije kauwgom als alternatief

Geen tandenborstel in de buurt om je te tanden te poetsen na het eten? Dan is suikervrije kauwgom een goed alternatief. Kauwen is goed voor je tanden. Het stimuleert de speekselproductie en verwijdert bacteriën en voedselresten uit je mond. Het resultaat: een ijzersterk tandglazuur. Let wel op de verpakking van je kauwgom: kies voor suikervrij.

3 – Poets ook je tong

Vuile plekjes op je tanden vermijden, doe je door je tong te poetsen. Op je tong stapelen zich nu eenmaal veel bacteriën op en die veroorzaken bruine en gele vlekjes op je tanden. Het poetsen van je tong doe je grote bewegingen te maken, te beginnen achteraan de tong. Na elke beweging is spoelen aangeraden. Zo houd je je tong en je mond bacterievrij.

4 – Vermijd frisdranken

Een glas frisdrank lust iedereen. Helaas zijn deze kleurrijke drankjes echte suikerbommen. Ze bevatten heel wat koolzuur en suiker: 2 elementen die je tanden beschadigen. Ook natuurlijke drankjes zoals fruitsap bevatten erg veel suiker. De beste en meest gezonde dorstlesser is nog steeds – jawel– water.

5 – Tandsteen verwijderen bij de tandarts

Tandsteen ontstaat op de plekken die je vaak vergeet tijdens het tandenpoetsen: net boven of ander het tandvlees én achter en tussen je tanden. Naast ontstoken tandvlees zorgt het voor gaatjes en een slechte adem. Gelukkig is er de tandarts. Die verwijdert tandsteen met een handig haakje. Nog beter is het om tandsteen zelf te voorkomen door goed te poetsen.

6 – Poets elektrisch

De beste tip houden we als laatste: poets je tanden twee à drie keer per dag. En gebruik een elektrische tandenborstel. Dankzij de snelle roterende bewegingen is een elektrische tandenborstel het meest effectief. Geen elektrische tandenborstel in de buurt? Geen probleem. Imiteer de korte bewegingen eigenhandig om zoveel mogelijk etensresten te verwijderen. Want minder etensresten tussen je tanden betekent minder last van verkleuringen.

Vraag hier je tandverzekering aan. 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering