terug naar overzicht

Tandplak vs tandsteen: de verschillen en tips om te voorkomen

Aangemaakt: 24 maart 2017
Man laat tandplak weghalen

Je hebt het waarschijnlijk ooit al eens gehoord van je tandarts: ‘Je hebt tandplak’. Of ‘Je zit met tandsteen’. Maar wat is dat precies en wat is het verschil tussen de twee? En belangrijker: hoe kan je beiden voorkomen? Op al deze vragen geven we met plezier een antwoord.

Om met de deur in huis te vallen: het ene is het gevolg van het andere. Tandplak – dat is het plakkerig geelwit laagje op je tanden verkalkt na enkele uren tot tandsteen dat stevig vastzit rond je tanden. Tandsteen is sterk: het is een harde brokkelige afzetting die leidt tot verkleuring van je tanden. De favoriete plaats van tandsteen is net boven of onder je tandvlees en tussen of achter je tanden.

Oorzaken van tandplak en tandsteen

Tandplak ontstaat vooral door onopgelost voedsel, slijm en bacteriën. Let daarom goed op wat je drinkt of eet en probeer bijvoorbeeld het snoepen te beperken. De bacteriën zetten immers suikers en koolhydraten in de mond om in zuur. Ook dranken met een hoge zuurtegraad zoals cola of suikerhoudende frisdranken zijn dooddoeners. Kies voor een flesje water of een thee zonder suiker. Zo vermijd je tandplak en dus het ontstaan van tandsteen.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van tandplak en tandsteen:

 • Roken
 • Ouderdom
 • Koolhydraten
 • Frisdranken en fruitsappen
 • Onvoldoende tandenpoetsen

Gevolgen van tandplak en tandsteen

Als je tandplak niet tijdig verwijdert, krijg je last van gebitsproblemen. De voedselresten die omgezet worden in zuur tasten het tandglazuur aan. Een ander gevaar: de bacteriën komen in je tandvlees terecht en veroorzaken een tandvleesontsteking. Ook tandsteen kent vervelende gevolgen. Denk maar aan gaatjes of een slechte adem. Wees er daarom snel bij.

Een overzicht van de gevolgen van tandplak en tandsteen:

 • Gaatjes
 • Slechte adem
 • Tandvleesontsteking
 • Verkleuring van je tanden

Hoe voorkom je tandplak en tandsteen

Tandplak voorkomen is simpel: poets regelmatig. Liefst twee keer per dag. In combinatie met flossen, een tandenstoker en een spiraalborstel is tandplak verleden tijd. Welke soort borstel je kiest, hangt af van de afstand tussen je tanden.

Tandsteen is hard en verwijder je niet zomaar door poetsen. Een bezoek bij de tandarts is de enige oplossing. Die verwijdert het tandsteen met behulp van een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft waardoor het tandsteen lost.

Zo verwijder je tandplak:

 • Flossen – als de afstand tussen de tanden klein is
 • Tandenstoker & spiraalborsteltje – als de afstand tussen de tanden groter is

Zo behandel je tandsteen:

 • Breng een bezoek aan je tandarts

De behandeling van tandsteen wordt terugbetaald door je ziekteverzekering op voorwaarde dat je vorig bezoek bij de tandarts niet langer dan een jaar geleden is. Wacht dus niet te lang.

Vraag hier je tandverzekering aan. 
DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering