Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

Tandenpoetsen voor peuters: zo doe je dat

Aangemaakt: 07 november 2017
tanden poetsen peuters

Vanaf het eerste melktandje is tandenpoetsen nodig. Dus ook voor je peuter. Maar hoe pak je dat aan? Hoe vaak moet je peuter poetsen? En welke tandenborstel of tandpasta gebruik je best? Veel vragen, maar gelukkig ook evenveel antwoorden.

Hoe vaak moet mijn peuter tandenpoetsen?

Kinderen tussen 18 en 36 maanden, peuters dus, poetsen best 2 keer per dag de tanden. Zowel na het ontbijt als voor het slapengaan.

Welke tandenborstel is ideaal voor een peuter?

Een kindertandenborstel met een kleine kop is ideaal voor peuters. Voor jonge peuters van 18 maanden is een vingertandenborstel een optie. Vanaf 2 jaar kies je een borstel met zachte haren van gelijke lengte en een lange, rechte steel.

De tandenborstel bewaar je altijd rechtop en droog. Als de haartjes niet meer mooi gegroepeerd staan, is het tijd voor een nieuwe tandenborstel. Doorgaans gebruikt je peuter elke 3 maanden een nieuwe tandenborstel.

  • Zachte haren
  • Lange, rechte steel
  • Haren van gelijke lengte
  • Rechtop en droog bewaren
  • Elke 3 maanden vervangen

Tandpasta voor peuters

Idealiter spoelt je peuter na het tandenpoetsen de mond met water. Maar zoals je weet, doen ze dat heus niet altijd. Vaak slikken ze de tandpasta door. Daarom kies je best voor een kindvriendelijke tandpasta met een aangepast fluoridegehalte.

Voor peuters jonger dan 2 jaar wordt tandpasta aangeraden met een fluoridegehalte van 500 tot 1.000 ppm. Voor peuters ouder dan 2 jaar is dat 1.000 tot 1.450 ppm. Sowieso is de hoeveelheid tandpasta die je per poetsbeurt gebruikt beperkt voor peuters. Een dotje ter grootte van een erwt is voldoende.

 

Mag mijn peuter alleen tandenpoetsen?

Peuters vinden het leuk om zaken zelfstandig te leren. Tandenpoetsen hoort daarbij. Geef je peuter die kans. Ze leren hoe het moet en zijn trots dat ze opnieuw iets extra kunnen. Vanaf 1,5 jaar is het mogelijk voor peuters om zelf te poetsen.

Tip: laat je peuter eerst zelf proberen en poets nadien zelf nog eens grondig voor de finishing touch.

Maak tandenpoetsen leuk

Als ouder van een peuter hoeven we het niet te vertellen. Ook peuters hebben soms geen zin om hun tanden te poetsen. Maak het daarom leuk. Trek gekke bekken naar elkaar. Poets samen je tanden. Zing een liedje tijdens het poetsen. Of gebruik een app – ja, die bestaan.

Het is vooral belangrijk dat het tandenpoetsen een deel van het ochtend- en avondritueel wordt. Zonder dat het een sleur is.

  • Trek gekke bekken
  • Poets samen je tanden
  • Deel van het ochtend- en avondritueel
  • Zing een kinderliedje tijdens het poetsen
  • Vind een app op GooglePlay of in de AppStore

 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy