terug naar overzicht

Tanden bleken: hoe veilig is het?

Aangemaakt: 21 januari 2020
Man laat zijn tanden bleachen

Wat hebben reclamespotjes voor grote merken, Hollywoodfilms en Gerard Joling gemeenschappelijk? Onnatuurlijk witte tanden. Nochtans is tanden bleken niet goed voor je gebit. En wel om deze redenen. 


De ene persoon heeft een witter gebit dan de andere. Dat is genetisch bepaald. Bovendien hebben voedingsmiddelen, je tandhygiëne en gewoontes zoals roken een invloed op de kleur van je tanden. Witte tanden maken nu eenmaal deel uit van ons schoonheidsideaal. Daarom is het bleken van tanden de afgelopen jaren populairder geworden.

 

Wat zijn de risico’s van tanden bleachen?

Is het zonder gevaar om je tanden te laten bleken bij de tandarts? Niet helemaal. Bleachingproducten werken op basis van peroxide. Die zet een chemische reactie in gang. De kleurstoffen trekken weg uit je tanden, en je tandglazuur en tandbeen worden tegelijk poreuzer. Daardoor worden je tanden gevoeliger voor nieuwe verkleuring. 

Het effect van bleaching is dus slechts tijdelijk. Telkens je de behandeling herhaalt om je tanden weer witter te maken, wordt je gebit nog poreuzer. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en breng je onherstelbare schade toe aan je gebit. 

 

Veilige tips voor mooie tanden

Je gebit mooi en gezond houden, doe je veel beter met een goede mondhygiëne. Deze vuistregels zetten je alvast goed op weg:

  • Poets je tanden twee keer per dag. Wacht na de maaltijd een uurtje om je glazuur optimaal te beschermen en poets zeker voor het slapengaan. 
  • Ga jaarlijks op controle bij je tandarts. Ja, ook als je geen klachten hebt. Je jaarlijkse controle wordt terugbetaald.
  • Vervang je tandenborstel elke drie maanden, bij voorkeur door een borstel met medium haartjes. Of kies een elektrische tandenborstel.
  • Flos je tanden voor het tandenpoetsen. Zo vermijd je tandplak.

Wil je optimaal genieten van je stralend gebit? Met DentaPlan ga je zorgeloos glimlachend door het leven. Ontdek de voordelen en bereken je premie.

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering