terug naar overzicht

S.O.S. abces: zo helpt de tandarts je er snel vanaf

Aangemaakt: 27 juni 2019
Vrouw met abces op bezoek bij de tandarts.

Tandpijn en een gezwollen kaak, daar pas je liever voor. Toch is de kans reëel dat je vroeg of laat een abces ontwikkelt in of rond je tand. Gelukkig helpt je tandarts je snel van de pijn af. Hoe? Dat lees je hier.


Wat is een abces?

Een abces is een etterophoping in of rond een tand. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking. De dode bacteriën en lichaamscellen vinden geen uitweg en zetten je tand en het omliggend weefsel onder druk. Gevolg: je krijgt hevige tandpijn. Soms heb je ook een gezwollen kaak.

Twee soorten abcessen

Er zijn twee soorten abcessen. Ofwel ontstaat een abces in een tand, wanneer je tandzenuw afsterft. Dat noemen we een endodontisch abces. Ofwel ontstaat een abces rond een tand. Dan is het een complicatie van parodontitis of tandvleesontsteking. Je tand komt hierbij ‘los’ te staan. In dat geval spreek je van een parodontaal abces. In beide gevallen dringt een bezoek aan je tandarts zich op.

Tandarts tot je dienst

Het goede nieuws: je kan er iets aan doen! Je arts kan pijnstillers of antibiotica voorschrijven indien nodig, maar je zal altijd een bezoek aan de tandarts moeten brengen. Zo zal de tandarts de druk op je tand onmiddellijk kunnen verlichten door een uitweg voor de etter te creëren. Een grondige reiniging van de geïnfesteerde zone(s) zorgt er vervolgens voor dat je abces niet terugkeert. Beide soorten abces vergen een iets andere aanpak.

De behandeling van een endodontisch abces.

De tandarts laat de etter ontsnappen via het wortelkanaal of via een incisie. De bacteriën worden daarna verwijderd met een wortelkanaalbehandeling.

De behandeling van een parodontaal abces.

De tandarts reinigt het weefsel zodat de etter weg kan. Daarna volgt een spoeling om alle etter en bacteriën te verwijderen. Met wat geduld komt je tand vanzelf weer vast te staan.

 

De behandeling van je abces terugbetaald

Leuk is een tandartsbezoek zelden. Al zeker niet wanneer je nadien een gepeperde rekening krijgt. Maar dat hoeft geen bezorgdheid te zijn. Met een tandverzekering zoals Dentaplan krijg je je tandartskosten (bijna) volledig terugbetaald.

De behandeling van een abces valt onder curatieve tandzorg. Bij Dentaplan krijg je in dit geval 90 procent van je persoonlijk aandeel in de kosten terugbetaald. Op voorwaarde dat je je jaarlijkse tandartsbezoek niet vergeet weliswaar. Heb je je preventieve controles overgeslagen? Dan krijg je wel nog steeds de helft van het remgeld vergoed.

Beter een abces voorkomen dan genezen

Zoals altijd geldt ook bij een abces ‘beter voorkomen dan genezen’. Een goede tandverzorging is en blijft de basis van een gezond gebit. Met deze tips hou je je tanden in topconditie en verklein je het risico op abcessen:

  • Poets twee keer per dag, zeker voor het slapengaan. Wacht na het eten een uurtje voor je poetst.
  • Ga jaarlijks naar je tandarts, ook als je geen klachten hebt. Zo ben je ook zeker van een wettelijke terugbetaling.
  • Gebruik een tandpasta met fluoride. Die beschermt je tanden beter tegen gaatjes.
  • Neem elke drie maanden een nieuwe tandenborstel. Je kiest best voor een exemplaar met medium haartjes of een elektrische tandenborstel voor het gemak.
  • Flos je tanden om tandplak te vermijden. Doe dat voor het tandenpoetsen, zo geraakt je tandenborstel in elk hoekje van je gebit.

Ook genieten van een zorgeloze glimlach? Ontdek de voordelen van Dentaplan. Bereken je premie of sluit je meteen aan.

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering