Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

Onzichtbare beugels. Een goed alternatief?

Aangemaakt: 18 april 2018
onzichtbare beugel

De drempel (of de vrees) om als volwassene nog aan een beugel te beginnen, is al sterk verlaagd. Ruimte tussen je tanden, een open beet, een gebit dat er wat scheef uitziet … het is vaak niet te laat om eraan te werken.  Toch zien veel mensen het uitzicht van blokjes op latere leeftijd niet zitten. En niet alleen volwassenen. Ook jongeren, voor wie in de  puberteit het uiterlijk heel belangrijk is, zien een onzichtbare beugel als een goed compromis. Een onzichtbare beugel lijkt op het eerste zicht dan ook een goed idee. Maar is dat ook zo?

Een onzichtbare beugel. Wat is dat precies?

Onzichtbare beugels komen in verschillende vormen en maten. Uiteraard is de keuze bepaald door de problematiek en de geschiktheid van jouw gebit. Praat er dus over met je tandarts.  Een overzicht:

- de kunststofbeugel

Vergelijk het met een plastieken kunstgebit. Deze optie is geschikt als het gaat om kleinere correcties zoals bijvoorbeeld een spleetje tussen de voortanden. De onzichtbare beugel is gemaakt uit plastiek en gemakkelijk uitneembaar, waar en wanneer je dat wil.  

De orthodontist neemt een precieze afdruk van je gebit en maakt daarvan een beugel. Een computersysteem ontwerpt verschillende plastieken beugels. Om de twee à drie weken krijg je een andere beugel die de positie van je tanden langzaam corrigeert. Je draagt hem overdag of ’s nachts en dit gedurende één jaar. Houd er wel rekening mee dat dit afhankelijk is van de positie van je tanden.

- de onzichtbare slotjesbeugel

Dit is de doorzichtige variant van de klassieke, metaalkleurige blokjesbeugel. Met doorzichtige blokjes dus. De onzichtbare slotjesbeugel kan in tegenstelling tot de kunststof beugel beter je tanden verplaatsen. Waarin zit het verschil? Door de constante druk op de tanden is er een doeltreffender resultaat. Je tanden kunnen zo’n 1 millimeter per maand in de goeie richting schuiven. Zolang je een gezond tand- en kaakbeen hebt kun je een slotjesbeugel plaatsen.

- de beugel aan de achterzijde of de linguale beugel

Volwassenen kiezen steeds vaker voor de linguale beugel. Deze methode is helemaal anders dan die van de slotjesbeugel maar heeft quasi hetzelfde effect. Aan de achterkant van het gebit plaatst men op elke tand een blokje. Op die manier sturen de blokjes je tanden in de juiste richting. Deze ingreep is een heel stuk ingewikkelder dan de klassieke beugelmethode maar wel zo goed als onzichtbaar.


Een onzichtbare beugel. Een goed idee?

Het grootste en gemeenschappelijke voordeel van alle onzichtbare beugels is natuurlijk dat ze niet te zien zijn. Al moet je voor de (permanente) blokjesbeugel toch wel wat voorbehoud maken. Of ze nu een goed idee zijn hangt af van jouw gebit en welk probleem moet worden opgelost. Veel orthodontisten zullen voor bepaalde behandelingen liever niet werken met deze beugel. Reden hiervoor is dat een computer de beugelvorm berekent en dat er tussentijds minder goed bij te sturen valt dan bij een klassieke behandeling. Het eindresultaat is dan minder goed en minder voorspelbaar. Andere nadelen zijn wellicht de langere behandelduur en de hoge kosten. Conclusie? Afhankelijk van jouw probleem bespreek je best met een orthodontist of een onzichtbare beugel voor jou kan werken. Daarna maak je best zelf uit of je bereid bent de meerkost te bepalen.

 

Er zijn ook nog andere beugels voor volwassenen. Lees hier verder.

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy