terug naar overzicht

Met of zonder nachtbeugel? Dag en nacht verschil

Aangemaakt: 05 december 2019
Meisje met nachtbeugel

Je hebt enkele jaren geleden een dure en geslaagde beugelbehandeling voltooid en toch lijken je tanden weer uit positie te komen? Wel, eigenlijk is dit vrij normaal. En oef, je kan het zelfs voorkomen. Zeg maar dag, tegen een nachtbeugel!

 

Hoe het komt dat je tanden opnieuw scheef staan?

Jouw tanden bewegen eigenlijk quasi onophoudelijk en dat stopt niet na het dragen van een beugel. Het is zelfs zo dat tanden, naast hun natuurlijke verplaatsing, ook de neiging hebben om terug te gaan naar hun “oorspronkelijke” positie (voor de behandeling). En dan is er nog je tong. Deze is op haar eentje al krachtig genoeg om de goede stand van je tanden te veranderen. 

 

Daarom: een nachtbeugel

Een nachtbeugel, ook wel “retentiebeugel” genoemd, heeft als belangrijkste functie het in de juiste stand houden van je tanden. De wortels van je tanden en kiezen krijgen met een nachtbeugel de tijd om nog beter vast te groeien in hun nieuwe positie. 

De nachtbeugel is meestal een “blijvertje”. Eens je orthodontist je een nachtbeugel heeft aangeraden, draag je die elke nacht en vaak ook heel je leven lang. 

 

Alternatief? Een retentiespalkje

Een retentiespalkje wordt door de orthodontist achter de boven- en/of ondertanden bevestigd. Het is een dunne, metalen draad (daarom ook wel “retentiedraad”) met dezelfde functie als een nachtbeugel. In tegenstelling tot een nachtbeugel is het spalkje niet uitneembaar. Je draagt het doorgaans een leven lang. 

 

Conclusie

Wil je je mooi gevormd gebit behouden, dan zijn een nachtbeugel of een retentiespalkje perfecte oplossingen. Wil je écht niks aan het toeval overlaten, dan is de combinatie van een nachtbeugel en een retentiespalkje zelfs mogelijk. 
 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering