terug naar overzicht

Hoeveel kost een beugel zonder tandverzekering?

Aangemaakt: 23 april 2019
jonge vrouw met beugel lacht.

Tienerzoon, puberdochter of mama zelf: het dragen van een beugel is tegenwoordig iets voor elke leeftijd. Kinderen krijgen een gedeeltelijke terugbetaling. Als volwassene wordt er niets terugbetaald, tenzij je een tandverzekering hebt. 

Wanneer een beugel dragen?

Heb je teveel tanden? Staan ze wat scheef? Heb je een overbeet, een onderbeet, een onjuiste kaakpositie of problemen met je kaakgewrichten? Dan raadt je tandarts meestal een beugel aan. Die corrigeert je tanden en je beet in verschillende fases.

Het ideale moment voor een beugel is tussen de 10 en 14 jaar. Het hoofd en de mond zijn dan nog aan het groeien en daardoor worden de tanden gemakkelijker rechtgetrokken. Toch zijn er ook steeds meer volwassenen die een beugel dragen om het gebit mooier en gezonder te maken.
 

Hoeveel kost een beugel?

De precieze kostprijs van een beugel hangt van verschillende factoren af. Zo is aan het ene gebit meer correctie nodig en duurt de behandeling langer. Een gemiddelde orthodontiebehandeling kost gemiddeld €1055 per jaar. Afhankelijk van de duurtijd van jouw behandeling kan dit bedrag dus hoog oplopen. Dat is een fiks bedrag, dat je soms volledig zelf moet ophoesten.

Een beugel neemt vaak een grote hap uit het budget. Maar wist je dat elk kind sinds 01/04/2021 recht heeft op een terugbetaling van €1050 voor orthodontie? Lees er hier meer over.
 

Voorwaarden voor wettelijke terugbetaling van een beugel bij jongeren

Krijgt je zoon of dochter een beugel? Dan profiteer je van een gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds. Je moet voldoen aan drie voorwaarden:

  • Je bezorgt voor de 15de verjaardag het formulier ‘Kennisgeving orthodontie’ aan de adviserende arts van je ziekenfonds.
  • De behandeling start binnen de 24 maanden na de kennisgave aan het ziekenfonds.
  • De behandeling stopt ten laatste op de 22ste verjaardag.

De bedragen van de terugbetaling bij een conventionele orthodontist liggen wettelijk vast.  ‘Hoeveel je krijgt terugbetaald, hangt af van het probleem. Vraag gerust aan je orthodontist op welke terugbetaling jij recht hebt. Er blijft altijd een persoonlijk aandeel over. Zeker in het geval van een beugel kan dat nog hoog oplopen.

 

Tot 60% beugel terugbetaald door tandverzekering

Om gerust te zijn over het persoonlijk aandeel van je orthodontiefactuur – als jongere of als volwassene – sluit je een betrouwbare tandverzekering af. DentaPlan betaalt bijvoorbeeld tot 1236 euro per persoon per jaar terug aan beugels, implantaten en andere tandzorgen. De tandverzekering staat in voor een dekking tot 60% van je orthodontiekosten.

Enkele praktijkvoorbeelden:

  • Een meisje van 13 moet een beugel dragen. De totale kostprijs: 3.500 euro. Na aftrek van de terugbetaling van de ziekteverzekering en het aanvullend voordeel van het ziekenfonds (1.050 euro) moeten haar ouders nog zo’n 1.500 euro zelf betalen. DentaPlan betaalt 60 % terug. Uiteindelijk moet het koppel maar 600 euro meer zelf betalen. Een tandverzekering bij kinderen is dus zeker de moeite waard. 
  • Een man van 36 heeft een beugel nodig. De behandeling zal twee jaar duren en in totaal 3.000 euro kosten. De man heeft geen recht meer op een wettelijke terugbetaling. Hij moet dus zowat alles zelf betalen. Gelukkig neemt DentaPlan een groot stuk op zich. Uiteindelijk krijgt de man over de periode van twee jaar 1.800 euro terug van zijn tandverzekering. Dat is meer dan de helft.

Weg met de financiële zorgen over je stralende glimlach? Bereken je premie zelf en ontdek de voordelen van DentaPlan.
 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering