terug naar overzicht

Hoe vaak moet je bij de tandarts langs?

Aangemaakt: 21 april 2017
Tandartsbezoek

Is het bijna een jaar geleden dat je naar de tandarts ging? Zoek dan snel een gaatje in je agenda – niet in je tanden! Je gebit zal je dankbaar zijn. Bovendien is een jaarlijks tandartsbezoek goedkoper. Hoe? Wat? Waarom? Dat kom je hier te weten.

Om met de deur in huis te vallen: ga minstens één keer per jaar naar de tandarts. Het is goed voor je tanden én je portemonnee. Wie jaarlijks een tandartsbezoek brengt, krijgt via de mutualiteit een betere terugbetaling. Stel je je bezoek uit, dan moet je een groter deel zelf betalen voor sommige behandelingen zoals een gaatje vullen.

​Voor je zoon of dochter is twee keer per jaar langs de tandarts de norm. En dit vanaf twee jaar. Zo voelt de tandarts meteen vertrouwd aan. Dankzij een regelmatige controle om de zes maanden speurt de tandarts meteen gaatjes op bij je kind. Een ander voordeel: de wissel van melktanden naar een volwassen gebit verloopt stukken vlotter.

Terugbetaling met mondzorgtraject

Ga je niet jaarlijks naar de tandarts? Dan betaal je een pak meer. Hoeveel meer hangt af van het type tandzorg dat je nodig hebt. Voor sommige behandelingen zelfs het dubbele van het gewone bedrag. Een voorbeeld: voor een wortelkanaalvulling betaal je 12 euro uit eigen zak als je vorig jaar naar de tandarts ging. Wie zijn tandartsbezoek uitstelde, betaalt 24 euro. Dubbel zo veel, met andere woorden. Tarieven bij een geconventioneerde tandarts.

Dankzij het mondzorgtraject betaal je bij je volgende bezoek een pak minder dan iemand die niet jaarlijks op controle gaat. Maak dus elk jaar opnieuw een afspraak bij je tandarts. Alleen zo vermijd je extra kosten. Let wel op: het mondzorgtraject geldt niet voor kinderen jonger dan 18 jaar. Die gaan gratis naar de tandarts.

Mondzorgtraject met terugbetaling

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Voor tandzorg, met uitzondering van orthodontie
  • Je ging het afgelopen jaar minstens 1 keer naar de tandarts

Geen idee wanneer je voor het laatst op controle ging bij je tandarts? Geen probleem. Je controleert het makkelijk en snel via het internetloket eMut. Zo weet je meteen of je in aanmerking komt voor het mondzorgtraject.

Vraag nu je tandverzekering aan. 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering