terug naar overzicht

Hoe moet je tanden poetsen? Zo!

Aangemaakt: 21 augustus 2017
Hoe moet je tanden poetsen? Zo!

Dagelijks je tanden poetsen is belangrijk voor een gezond gebit. Dat weet iedereen. Maar weet je ook de beste manier om je tanden te poetsen? Met dit stappenplan ben je een echte pro: tandenborstel in de hand en poetsen maar.

Stap 1. De juiste tandenborstel

Voor je begint met tanden poetsen: zorg dat je poetst met het juiste materiaal. Gebruik een tandenborstel met kleine borstelkop, halfharde haartjes en een stevig handvat. Of kies voor het gemak van een elektrische tandenborstel.

Hou je geen jaar vast aan je favoriet exemplaar, maar verander elke drie maanden van tandenborstel. Je tanden zien het graag gebeuren.

Stap 2. Poets eerst de buitenzijde van je tanden

Starten doe je met de buitenzijde van je tanden. Plaats de haartjes van de tandenborstel in een hoek van 45 graden richting het tandvlees.

Maak daarna een cirkelvormige beweging en zorg dat je geen enkel vlak vergeet. De zogenaamde kauwvlakken of snijranden van een tand poets je anders. Hiervoor gebruik je een vloeiende heen-en-weerbeweging.

  • Poets grondig elke ruimte
  • Maak kleine draaibewegingen
  • Plaats haartjes in een hoek van 45°
  • Poets de kauwvlakken met een heen- en-weerbeweging

Stap 3. De binnenzijde van je tanden

Plaats voor de binnenkant van je snijtanden je tandenborstel verticaal en poets met een draaiende beweging. Zo geef je zelfs het kleinste hoekje een grondige poetsbeurt.

Erg belangrijk: poets zonder dat je druk uitoefent. Eindigen doe je opnieuw met de kauwvlakken. Dankzij een schrobbende beweging verwijder je etensresten en tandplak.

  • Poets zonder druk op je tanden
  • Plaats je tandenborstel verticaal
  • Poets met cirkelvormige bewegingen
  • Poets de kauwvlakken met een schrobbende beweging

Stap 4. Herhaal

Over hoe vaak je je tanden best poetst, is al veel inkt gevloeid. Voor ons is het simpel: minstens twee keer per dag. Bij voorkeur ’s morgens en ’s avonds. Poets je slechts één keer, dan zijn je tanden minder beschermd. De wijze raad van tandartsen is zelfs niet naspoelen, of alleen met een klein beetje water.

Moet je anders poetsen bij kinderen? Ontdek het hier! 

Vraag hier je tandverzekering aan. 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering