Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

Het verschil tussen een orthodontist en tandarts

Aangemaakt: 16 mei 2017
Het verschil tussen een orthodontist en tandarts

Een orthodontist en tandarts zijn allebei specialisten op vlak van tanden, mondhygiëne en gebit. Geen wonder dat de twee beroepen al te vaak door elkaar worden gebruikt. En dat beide specialisten toppers zijn in hun vakgebied, spreekt voor zich. Toch zijn er heel wat verschillen.

Concreet is een orthodontist specialist in beugelbehandelingen of correcties aan je kaken. Een tandarts is expert in het onderhouden van je gebit. Gaatjes opsporen, tanden trekken of tandsteen verwijderen: de tandarts is the man you need. Bovendien werken de twee beroepen vaak samen. Vindt je tandarts dat een corrigerende behandeling nodig is? Dan word je doorverwezen.

Het verschil tussen een orthodontist en een tandarts kan je nog best vergelijken met een voetbalploeg De tandarts is de betrouwbare doelman die situaties goed inschat en tegendoelpunten (lees tandschade) voorkomt. De orthodontist is de spits die een scheve situatie indien nodig rechtzet.

Beschermde titels

Niet iedereen mag zich tandarts of orthodontist noemen. Enkel na de nodige studies mag je de beschermde titel gebruiken. Na 5 jaar studeren aan de universiteit ben je (indien geslaagd) Algemeen Tandarts. Wie zich wil specialiseren in orthodontie moet daarna nog eens 4 specialisatiejaren afleggen.   

Tandarts

  • 5 jaar studeren
  • Specialist in onderhoud van het gebit
  • Weinig tot geen beugelbehandelingen

Orthodontist

  • 9 jaar studeren (incl. 4 specialisatiejaren)
  • Specialist in complexe tandheelkunde
  • Veel beugelbehandelingen en kaakcorrecties

Wie helpt je voor een beugel?

Je hebt een beugel nodig en weet niet meteen waar aan te kloppen? Het is simpel: voor een beugelbehandeling zit je altijd goed bij een orthodontist. In zijn praktijk is alles voor handen om de behandeling efficiënt en vlot te laten verlopen. Daarnaast zijn er ook tandartsen die beugelbehandelingen uitvoeren, maar alleen na het volgen van intensieve cursussen.

En wie helpt je aan een tandverzekering? Daarvoor ben je bij Dentaplan aan het goeie adres! 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy