Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

Het eerste tandartsbezoek voor kinderen: vanaf 2 jaar

Aangemaakt: 22 mei 2017
tandarts kinderen

Het eerste tandje van je kind: als ouder is het een bijzonder leuk moment. Maar meteen daarna zit je met vragen: wanneer moet je voor het eerst naar de tandarts? En wat gebeurt er tijdens een eerste controle? Je komt het hier te weten.

Wanneer neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts? Het antwoord is simpel: vanaf je kind twee jaar is, is een tandartsbezoek aangeraden. Waarom? Omdat je oogappel dan meteen vertrouwd is met de tandspecialist. Hoe sneller je kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans dat er later angstgevoelens ontstaan. Bovendien ga je best geregeld terug. Door een regelmatige controle om de 6 maanden zet je de strijd tegen gaatjes vroeg in. Ook de wissel van melktanden naar grote volwassen tanden verloopt zo van een leien dakje.

Een tandartsbezoek is leuk!

Ben je zelf geen fan van de tandarts? Laat het niet merken aan je kind. Stel je dochter of zoon zo veel mogelijk op het gemak en maak een bezoek aan de tandarts plezant. Bijvoorbeeld door op een rustige – zeker niet beangstigende – manier te praten over de tandarts. ‘Die lieve meneer (of mevrouw) gaat even jaar je tandjes kijken.’ Geloof ons: het werkt. Zit zeker ook eens samen met je kind in de tandartsstoel, misschien stelt de tandarts het wel zelf voor. Of laat je tandarts eerst even in jouw mond kijken. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen. Een tandartsbezoek is normaal en hoort erbij: die boodschap wil je overbrengen.

Tips voor het eerste tandartsbezoek van je kind

  • Lig samen in de grote stoel
  • Vertel positieve verhalen over de tandarts
  • Laat de tandarts eerst in jouw mond binnenkijken
  • Stel je kind op zijn gemak. Praat positief over de tandarts

Een sticker voor flinke kinderen

Een cadeautje of kleine verrassing achteraf – een sticker is vaak al voldoende –  is een extra stimulans voor kinderen om flink en moedig te zijn. Hoe zou je zelf zijn, nietwaar? Ook bij een eventuele verdoving helpt zo’n klein extraatje. Dan voelt de lip of wang even slap aan. En net daar schuilt het gevaar: kinderen – en eigenlijk ook volwassenen –  durven erop te bijten. Met een pijnlijke kreet tot gevolg. Hou dus als ouder een oogje in het zeil, ook achteraf.

Vraag nu je tandverzekering aan. 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy