terug naar overzicht

Bloedend tandvlees? Dit zijn de oorzaken!

Aangemaakt: 28 november 2019
Jonge man met gevoelig tandvlees

Je bijt in een appel en je merkt dat het vruchtvlees een beetje rood is. Lap, jouw tandvlees bloedt. Bloedend tandvlees overkomt veel mensen. Maar wat zijn de oorzaken? En hoe kan je dit voorkomen?

Bloedend tandvlees wordt vaak genegeerd of als normaal beschouwd. Nochtans duidt het op een (beginnende) ontsteking van het tandvlees (gingivitis), of op een meer uitgebreide ontsteking waarbij ook het onderliggende kaakbeen is aangetast (parodontitis).

 

Gingivitis

Een tandvleesontsteking of gingivitis ontstaat wanneer er lange tijd tandplak ligt tussen tand en tandvlees. De ophoping van tandplak (in feite bacteriën) veroorzaakt een ontsteking van het tandvlees. Resultaat: rood, gezwollen, teruggetrokken en bloedend tandvlees.

Gingivitis komt vrij algemeen voor. Bijna 50% van de jongeren heeft er ooit ’s last van. Als je je tandvleesontsteking niet behandelt, kan het zich uitbreiden naar het kaakbot. In dat geval spreken we van parodontitis. 

Hoe voorkomen?

  • Goede mondhygiëne om tandplak dagelijks te verwijderen.
  • Tandkalk (verharde tandplak) laten verwijderen door de tandarts.

Lees ook onze 5 vuistregels om tandvleesontsteking te verhelpen.

 

Parodontitis

Bij parodontitis ontsteekt naast het tandvlees ook de tandvleesrand en het kaakbot. Parodontitis is helemaal niet onschuldig: tanden komen los, er ontstaan tussenruimtes (kraters) tussen de tanden, tanden worden overgevoelig … Uiteindelijk kan de tand zelfs helemaal los komen en uitvallen.

Hoe voorkomen?

  • Negeer bloedend tandvlees niet. Het kan wijzen op een tandvleesontsteking. 
  • Zorg voor een goede mondhygiëne: poets de tanden met een fluoride tandpaste en zorg dat de ruimtes tussen de tanden proper zijn. Of volg gewoon dit handig stappenplan.

 

De oplossing

Goede mondhygiëne is heel belangrijk. Ga minstens 1x per jaar naar de tandarts voor een preventief mondonderzoek. Hij behandelt je door tandplak en tandsteen te verwijderen. Hierdoor verdwijnt de ontsteking en kan het gezonde tandvlees zich terug hechten aan de tanden. 
 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering