terug naar overzicht

6 tips om tandpijn te voorkomen

Aangemaakt: 17 oktober 2019
Vrouw met tandpijn

Weinig klachten zijn zo vervelend als tandpijn. Of je nu in je bed ligt, lunch eet of een groep moet toespreken: kiespijn is een stoorzender die je liefst zo snel mogelijk kwijt raakt. Een tandartsbezoek is meestal onvermijdelijk. In afwachting van je consultatie verzacht je de pijn zelf met deze tips.

Hoe ontstaat tandpijn?

Als bacteriën de zenuw en het bloedvat van een tand bereiken, ontstaat een ontsteking. De druk in de tandholte bouwt op, met hevige tandpijn als gevolg. Ook een abces of ontstoken tandvlees kunnen veel last veroorzaken. Daarnaast zijn er minder acute oorzaken van tandpijn zoals reflux of overgevoeligheid aan warmte en koude.

 

Wat je zelf kan doen

Wil je beginnende tandpijn meteen kordaat aanpakken of moet je nog wat geduld oefenen tegen je tandartsbezoek? Gelukkig zijn er middeltjes om de tandpijn snel te verzachten. En daarvoor hoef je lang niet altijd naar de medicijnen te grijpen. Verlicht de pijn door:

 • Een pijnstiller te nemen, zoals paracetamol of ibuprofen
 • Irriterende voedingsmiddelen en dranken te vermijden (zoet, zuur, koud of heet)
 • Een aangepaste tandpasta te gebruiken, bijvoorbeeld bij terugtrekkend tandvlees
 • Je tand af te dekken met een stukje verband of een gekauwd stukje suikervrije kauwgom (kauw aan de pijnvrije kant van je mond)

 

Naar de tandarts bij kiespijn

Blijft de tandpijn aanhouden? Dan dringt een consultatie bij de tandarts zich op. Je belt de tandarts als:

 • Je een zwelling of rood tandvlees hebt
 • Je tandpijn hevig is
 • Je tandpijn meer dan 2 dagen aanhoudt
 • Je ook koorts of oorpijn hebt
 • Ademhalen of slikken moeilijker gaat

Je tandarts zal het ontstoken tandpulp uit je pijnlijke kies verwijderen en de holte opnieuw opvullen. Als er teveel schade is, moet je tand getrokken worden. Stel je tandartsbezoek dus niet uit en ga zo snel mogelijk langs bij ernstige tandpijn.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals bij alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hou je tanden dus in optimale conditie en vermijd problemen aan je gebit. Met deze regels voor een goede basisverzorging kom je al een heel eind:

 1. Poets je tanden minstens 2x per dag, zeker voor het slapengaan. Flos voor het poetsen om tandplak en gaatjes maximaal te vermijden. 
 2. Poets niet te hard en gebruik elke drie maanden een nieuwe tandenborstel.
 3. Wacht na de maaltijd een uurtje om te poetsen.
 4. Beperk zure voedingsmiddelen of dranken die je tandglazuur aantasten. Ook bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdranken vergen veel van je gebit.
 5. Neutraliseer ingenomen zuur door je mond na het eten of drinken te spoelen met water of melk.
 6. Ga jaarlijks op controle bij de tandarts. Hij of zij verwijdert eventueel tandplak en spoort problemen vroegtijdig op. Bovendien ben je enkel zo zeker van een terugbetaling bij eventuele ingrepen.

Een financiële kater bij tandpijn voorkomen? Ontdek de voordelen van DentaPlan en bereken je premie online.

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering