Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

5 tips om tandvleesontsteking te verhelpen

Aangemaakt: 22 maart 2019
Man met pijn aan tandvlees

Last van rood of bloedend tandvlees? Dan heb je misschien een tandvleesontsteking. Het goede nieuws: je tandarts en een goede mondhygiëne lossen het probleem snel op. Zeker als je deze 5 vuistregels voor je gebit respecteert.

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

Bacteriën in de mond hechten zich vast aan je tanden. Als een laag bacteriën zich ophoopt ontstaat tandplak. Dat is een nauwelijks zichtbaar laagje dat na verloop van tijd verkalkt tot tandsteen. Heb je tandplak of tandsteen op de overgang tussen je tand en je tandvlees? Dan kan een ontsteking ontstaan. 

 

Symptomen van een tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking is niet altijd duidelijk zichtbaar en geeft zelden pijnklachten. Maar als je een of meerdere van deze symptomen herkent, ga je beter langs bij de tandarts:

  • rood, slap en gezwollen tandvlees
  • bloedend tandvlees bij het poetsen
  • een vieze smaak in de mond of een slechte adem

 

Is een tandvleesontsteking gevaarlijk voor je gebit?

Bijna de helft van de jongeren heeft ooit eens last van tandvleesontsteking of gingivitis. Gelukkig is het eenvoudig te genezen. Als je er blijft mee rondlopen, kan de ontsteking zich echter uitbreiden naar het kaakbot. Dan heb je paradontitis, wat meer risico’s voor je gebit met zich meebrengt. 
Door weggetrokken tandvlees worden je tanden extra gevoelig. Als er kaakbot afsterft kunnen tanden los gaan staan of zelfs uitvallen. Tijdig ingrijpen is dus de boodschap. 

 

Hoe voorkom je een tandvleesontsteking?

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. De preventie van tandvleesontsteking is gelukkig simpel: een goede mondhygiëne is een stevige basis. Zo verwijder je zelf tandplak nog voor het problemen veroorzaakt. En dat doe je met deze 5 tips:

1. Goed poetsen

Poets twee keer per dag, zeker voor het slapengaan. Heb je net gegeten? Wacht dan een uurtje voor het poetsen. Zo beschadig je je tandglazuur niet.

2. Jaarlijkse controle

Ga elk jaar langs bij je tandarts. Een grondige controle van je gebit kan vroegtijdig problemen opsporen, ook al heb je geen klachten. Sla je de jaarlijkse controle over? Dan betaalt je ziekenfonds je tandartskosten niet terug.

3. De juiste tandpasta

Kies een tandpasta met fluoride. Fluoride maakt je tandglazuur sterker een weerbaarder tegen zure voedingsproducten, zoals citrusvruchten.

4. Tandenborstel vernieuwen

Neem elke drie maanden een nieuwe tandborstel. Kies best voor een tandenborstel met medium haartjes of een elektrische tandenborstel.

5. Flossen, flossen, flossen

Flossen is een belangrijke tip om tandplak – en een tandvleesontsteking – te voorkomen. Flos voor het tandenpoetsen. Je tandenborstel geraakt dan met gemak in elk hoekje van je gebit.

 

Behandelen van een tandvleesontsteking

Volstaat goed poetsen en flossen niet om je gezond rooskleurig tandvlees terug te krijgen? Dan moet je naar de tandarts. Hij of zij reinigt je gebit grondig. Eens de tandplak en tandsteen weggepoetst zijn, verdwijnt de ontsteking vanzelf met een goede mondhygiëne. Het gezonde tandvlees zal zich terug goed vasthechten aan je tanden en je stralende glimlach is opnieuw verzekerd.

Het beste voor je gebit én je portefeuille? Met Dentaplan reken je op een betrouwbare tandverzekering. Bereken je premie.

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy