Jij wilt toch ook een voordelige tandverzekering?
Ja
Nee
Dus je hebt liever hoge tandkosten?
Nee
terug naar overzicht

5 slechte gewoontes voor de tanden

Aangemaakt: 23 oktober 2018
Man opent flesje met tanden

Uiteraard wil je een stralende glimlach en een gezond gebit. Dat je daarvoor je tanden elke dag poetst – liefst 2 keer! – en best niet rookt, weet je ongetwijfeld. Maar er zijn ook andere, sluipende killers voor je tandpastaglimlach. Deze 5 gewoontes zijn nefast voor de gezondheid van je tanden.

1. Je gebruikt je tanden als gereedschap

Geen schaar, flesopener of nagelknipper bij? Dan open je dat zakje of flesje gewoon met je tanden. Even snel als je je nagels kauwend kortwiekt. Je gebit waant zich zelfs even een blender, wanneer je een verfrissend ijsblokje fijnmaalt.
Handig? Zeker. Verstandig? Minder. Er kunnen minuscule scheurtjes in het tandglazuur ontstaan en zelfs stukken tand afbreken door slijtage. Het plotse temperatuurverschil van een ijsblokje maakt het nog riskanter. Je tanden zijn nu eenmaal enkel gemaakt om te eten. Tip: koop gewoon een schaar.

2. Suiker en zuur zijn je beste vrienden

Een blikje frisdrank uit de koelkast: heerlijk. Maar helaas een heuse aanslag op je tanden. De suiker wordt omgezet in zuur en tast je tandglazuur aan. Bij pakweg koffie heb je dat probleem niet, maar dat laat je tanden wel sneller verkleuren. Geef dus de voorkeur aan water. Liefst zonder vers citroensap, want dat is – je raadt het al – meer zuur voor je tanden.
Ja, dat frisdrank vol suiker zit, klinkt logisch. Maar er zijn producten waarbij je het minder verwacht. Keelpastilles bijvoorbeeld. Ze helpen je tijdens een verkoudheid de dag door. Daarbij bestoken ze je gebit jammer genoeg wel de hele dag met suiker. Gelukkig dient een oplossing zich snel aan: suikervrije keelpastilles.

3. Je bent te ambitieus met je tandenborstel

Je poetst je tanden uitgebreid en veelvuldig, flink zo. Maar wist je dat je je tanden ook te grondig kan poetsen? Als je te krachtig, te vaak of te lang op dezelfde plaats poetst, kan je groeven in je gebit krijgen of tandvlees wegpoetsen. Poets je te hard waardoor je tandvlees bloedt? Een elektrische tandenborstel kan je hierbij helpen.
Trouwens: laat je tandenborstel nog even staan als je net gegeten hebt. Voedingswaren, zeker zure dingen zoals sinaasappelsap, maken je tandglazuur zacht. Als je dan meteen poetst, kan je je glazuur wegpoetsen. Wacht een uurtje.

4. Tandenknarser is je tweede naam

Bruxisme – een moeilijk woord voor tandenknarsen – veroorzaakt gebitsslijtage, kapotte tandvullingen en kaakklachten. Vaak is tandenknarsen een vorm van parasomnia en doe je het onbewust in je slaap, net zoals bijvoorbeeld slaapwandelen.
Het drinken van koffie of alcohol, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of drugs en stress zijn belangrijke oorzaken van tandenknarsen. Ook erfelijkheid speelt mee. Of het is een gevolg van een psychische aandoening. Daardoor is het niet altijd eenvoudig om van tandenknarsen af te raken. Fysiotherapie en psychotherapie zijn mogelijke behandelingen. Of een opbeetplaatje kan soelaas bieden. Dat is op maat gemaakt en beschermt de tanden tegen slijtage.

5. Je hebt geen tandenstokers in huis

Ken je dat vervelend gevoel wanneer er een etensrestje tussen je kiezen blijft steken? Op dat moment heb je hopelijk een tandenstoker binnen handbereik. Nog beter maak je er een dagelijkse gewoonte van om wat te “stoken”, bij voorkeur ’s avonds voor het tandenpoetsen. Je verkleint de kans op tandbederf en gaatjes.
Flossen is uiteraard een prima alternatief. Als je het goed doet tenminste. Enkel met de juiste flostechniek houdt je je gebit effectief gezond. Tandenstokers zijn eenvoudiger te gebruiken en daarom vaak een betere keuze.
 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering

Ja, ik wil meer info over DentaPlan

Keuze
Stuur mij een aanvraagformulier op per:
Ik ga akkoord met de privacy policy
Ik ga akkoord met de privacy policy