terug naar overzicht

5 cruciale tips voor een goede mondhygiëne

Aangemaakt: 27 februari 2017
Dé 5 tips voor een goede mondhygiëne

Je poetst elke dag je tanden? Goed zo, maar er is meer nodig om absoluut zeker te zijn van een mooi gebit. Alles begint bij een goede mondhygiëne. Geen idee wat dat betekent voor jou? Niet getreurd. We zetten de belangrijkste stappen naar een witte glimlach op een rij.

1 - Flossen, flossen, flossen

Minstens één keer per week flossen is de boodschap. Flossen haalt het tandplak weg voordat het verkalkt tot kalksteen. Dat wil je absoluut vermijden, want tandplak tast het tandvlees en zelfs het bot aan. Een flosdraad haalt alle etensresten weg en bereikt plekken waar je tandenborstel niet bij kan.

2 - STOP met roken

Dat roken slecht is voor de gezondheid? Dat zal wel. En slecht voor je tanden. De teer in de sigarettenrook veroorzaakt gele tanden en een droge mond. Zo produceer je te weinig speeksel waardoor je tanden onbeschermd blijven. Bacteriën krijgen een vrije doorgang en verhogen de kans op ziektes en tandbeschadiging. Eén advies: laat de sigaret voor wat ze is. Je spaart er nog wat geld mee uit ook.

3 - Gebruik een soloborstel

Niet alle plekjes in de mond zijn makkelijk te bereiken. Denk maar een scheefstaande of overlappende tanden. Dan komt een soloborstel goed van pas. Deze borstel plaats je in een hoek van 45 graden. Ideaal om de moeilijkste gaatjes te bereiken. De haartjes van de borstel dringen in de fijnste spleetjes en zorgen voor een stevige poetsbeurt. Een goede tip: maak kleine penseelbewegingen weg van de tandvleesrand. Dat levert het mooiste resultaat op.

4 - Leve antibacterieel mondwater

Met poetsen en flossen kom je al een heel eind. Toch gaat een optimale mondhygiëne verder. Antibacterieel mondwater maakt bijvoorbeeld een groot verschil. Het spoelt de volledige mond en doodt bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken. Twee keer per dag spoelen is voldoende, telkens 30 seconden lang.

5 - Je tandarts weet altijd raad

Bij weinigen staat het op het lijstje van favoriete zaken, maar zet je erover: ga minstens een keer jaar langs bij je tandarts. Hij of zij weet als geen ander hoe je tandproblemen voorkomt, kijkt naar de gezondheid van je tandvlees, verwijdert tandsteen en geeft je de nodige informatie. Het is een belangrijke stap richting een goede mondhygiëne, een frisse adem en een stralende lach.

Vraag hier je tandverzekering aan. 

DentaPlan

Lage premies, hoge terugbetalingen

Ontdek onze tandverzekering